top of page

Taiteilijuus löytyi lasin kautta

Päivitetty: 27. elok. 2023


Taiteilijaesittelyssä Paula Pääkkönen


Lasinpuhaltaja/Lasitaiteilija, Glasblåsare/Glaskonstnär, Glassblower/Glass artist



Paula Pääkkönen on lasinpuhaltaja ja lasitaiteilija. Lasi materiaalina kiehtoo häntä sen haastavuuden ja loppumattomien mahdollisuuksien takia. Pääkkönen työstää taiteessaan lapsuuteen, mielikuvitukseen ja muistoihin liittyviä teemoja.


Pääkkönen Nuutajärvellä lasikoulussa vuonna 2016. Kuva: Sani Lappalainen



Pääkkönen on valmistunut muotoilijaksi lasi- ja keramiikkamuotoilun linjalta Kuopion Muotoiluakatemiasta, Savonian Ammattikorkeakoulusta vuonna 2014. Opiskellessaan siellä hän sai ensikosketuksen lasin kanssa, kun koululta löytyi oma pieni uuni sekä työtila. Opettajansa Maria Iltolan pitämässä näyttelyssä Pääkkönen pääsi näkemään lasitaidetta ja kiehtovat esineet jäivät mieleen.


Muotoiluakatemian kautta Pääkkönen pääsi vaihtoon University of Central Lancashire Englantiin, josta lopulta päätyi Skotlantiin kolmen kuukauden mittaiselle työharjoittelujaksolle Glasstorm Contemporary Glass Studion lasihyttiin. Hän vietti toiset kolme kuukautta työharjoittelussa Nuutajärvellä Lasisirkuksella, jonka kautta tutuistui myös lasikoulu Ammattiopisto Tavastian toimintaa. Pääkkönen haki lasikouluun ja sisään päästyään hän opiskeli siellä lasinpuhallusta kolme vuotta valmistuen lasiartesaaniksi 2016 ja lasinpuhaltajaksi vuonna 2017.



Lasikomppanian lasihytti, 2022. Kuva : Sani Lappalainen



Pääkkösen mielestä lasitaiteen tekeminen on Suomessa kehittymässä uuteen suuntaan. Hän näkee, että lasin tekeminen on siirtymässä massatuotannosta enemmän pienten studioiden tekemään lasiin. Suuntaus on kohdistumassa enemmän studiolasitaiteeseen, jossa lasinpuhaltaja ja taiteilija ovat sama henkilö. Pääkkönen toivoo studiolasin suosion ja tekemisen kasvavan lisää. Suurempi määrä lasistudioita merkitsisi

mahdollisuutta luoda lasiesineitä sekä designin että taiteen puolella myös muotoilijoille, jotka eivät itse puhalla lasia. Lasi materiaalin käyttö on viimeaikoina saavuttanut suosiota ja Pääkkösen toiveena on nähdä sen kasvavan lisää. Nuutajärven uudistukset tuovat toivoa.



Assorted Flavours- sarja, Pink Marsmallow Bite, 2021 Kuva: Paula Pääkkönen



Tulevaisuudessa Pääkkönen haluaa tehdä omaa taidetta. Pääkkönen on tehnyt Assorted Flavours- sarjaansa vuodesta 2017 asti. Hän on edelleen inspiroitunut tästä sarjasta ja kehittää ideoitaan pidemmälle, mutta myös tarve tehdä muuta on vuosien mittaan selkeästi kasvanut. Ideat liittyvät yhä tiiviisti lapsuuden muistoihin, joista Assorted Flavours teokset ovat saaneet alkunsa.


”Teema saattaa pysyä samana, mutta ideat niiden esittämiseen saattavat muuttua. Haluan uusien ideoiden tulevan luonnostaan pakottamatta luovaa prosessia. On hyvä tiedostaa oma tarpeeni päästä eteenpäin jäätelöistä, vaikka nautin niiden tekemisestä”, hän kertoo.


Strawberry Marmelade Bite. Kuva : Paula Pääkkönen



Pääkkönen puhaltaa mielellään myös muille muotoilijoille, sillä kokee yhteistyön olevan tärkeä osa lasinpuhaltajana olemista. Hän on työskennellyt Milla Vaahteran Dialogi- sarjan parissa, jossa Vaahtera on nostanut lasinpuhaltajan ja muotoilijan välisen dialogin keskeiseksi osaksi teoksia. Vaahteran käyttämät lasiosat usein syntyvät spontaanisti lasihytissä lasinpuhaltajan kanssa ideoiden.

Pääkkönen kokee muille taiteilijoille työskentelyn hedelmällisenä, sillä se avartaa mielikuvitusta ja kehittää häntä lasinpuhaltajana. Yhdistämällä taitonsa jonkun toisen visuaaliseen näkemykseen hän kartoittaa osaamistaan ja ideoitaan lisää. Yhteistyö estää häntä juuttumasta vain omiin uriinsa, erityisesti lasiteknisesti, sillä ongelmanratkaisu eri projekteissa tuo aina uusia taitoja.



Puhaltamassa: Jonas Paajanen, Paula Pääkkönen, Sani Lappalainen ja Pauli Vähäsarja. 2018 Kuva: Milla Vaahtera


Pääkkönen haluaisi nähdä lasin materiaalina nousevan suurempaan suosioon. Studiolasin tekijän, eli lasinpuhaltajan itsensä tekemiä taideteoksia on tärkeä saada esille nykytaiteen museoihin. Vaikka lasitaide on nousussa, se ei silti Pääkkösen mukaan ole samalla tavalla arvostettua gallerioissa ja museoissa kuin kuvataide.


Pääkkönen toivoo lasitaiteen purkautuvan ulos muotistaan, että sitä nähtäisiin muunakin kuin kauniina maljakkona. Hän haluaisi omien teoksien kautta tuoda lasin esiin taiteena vailla funktiota. Koska lasi on ollut niin pitkään käyttömateriaalina, ihmisten on vaikea nähdä ja arvostaa sitä taiteena.


"Olisi hienoa nähdä isomman yleisön tietävän erilaisista tekniikoista ja tekemisen vaativuudesta. Haluaisin myös lasinpuhaltajien sekä muotoilijoiden vapautuvan tekemään taidetta, joka rikkoo lasitaiteen perinteitä. Rakkaat perinteet eivät katoa, mutta voidaan laajentua niiden ulkopuolelle”, Pääkkönen pohtii.



TÄKY Galleriassa vuoden 2022 syksyllä pidetty Pääkkösen ensimmäinen yksityisnäyttely [aɪ skriːm]. Kuva : Anna Matzcak



Pääkkönen toteaa, ettei välttämättä olisi löytänyt taiteilijuuttaan ilman lasia. Vaikka lasi on materiaalina olennainen osa hänen taidettaan, hän on pyöritellyt ajatusta käyttää myös muita materiaaleja. Koulutus tausta lasi- ja keramiikka muotoilussa on tuonut saven rakkaaksi materiaaliksi.

Välillä hänelle tulee muistakin materiaaleista ideoita, sillä ne sallisivat esimerkiksi suuremman mittakaavan, kuin mikä lasissa on mahdollista. Hän kuitenkin kokee lasin pysyvän ensisijaisena materiaalina omassa taiteessaan myös tulevaisuudessa ja uskoo, että muita materiaaleja liittyy rinnalle, jos aikaa niille riittää.



Pääkkösen tulevaisuuden suunnitelmissa on antaa itselleen aikaa kehittyä taiteellisesti. Hän toivoo ensi vuoden tuovan uusia tuulia ja hakee levollisesta vuoden vaihteesta uutta energiaa kehittää seuraavia ideoitaan eteenpäin.


Tulevaisuudessa häämöttää Gumbostrandiin tuleva yksityisnäyttely ja sitä ennen muutama ryhmä näyttely kuten esimerkiksi meneillään oleva JEWEL Lokal Helsingissä (avoinna 25.11 -23.12.2022) ja UUmarketin joulukauppa Kämp Galleriassa (1.12-17.12.2022).



vieraile Pääkkösen nettisivuilla www.pau-ladesign.com


ja seuraa häntä Instagramissa @pau_ladesign


__________________________________________________________________________________


Taiteen edistämiskeskus tukee Lasikomppaniaa viestintää. Seuraa Lasikomppanian tulevia blogijulkaisuja, joissa pääsemme tutustumaan kaikkiin yksittäisiin taiteilijoihin, heidän kuulumisiin ja työskentelytapoihinsa. Tilaa uutiskirje sivun alalaidasta, niin saat tiedon sähköpostiin uusista blogikirjoituksista sekä muista Lasikomppanian uutisista!




Tule seuraamaan myös Lasikomppanian Instagramia sekä Facebookkia, joissa nähdään enemmän visuaalista sisältöä lasihytin jokapäiväisestä toiminnasta.




Instagram: @Lasikomppania

Facebook: Lasikomppania



224 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Tilaa Lasikomppanian uutiskirje!

Tilaaminen onnistui!

bottom of page