top of page

Lasinpuhallus urana; Jenni Sorsan matka


Taiteilijaesittelyssä Jenni Sorsa

Lasinpuhaltajamestari/Artenomi, Glasblåsaremästare/Artenom, Master glassblower/Bachelor of Arts and Design

Jenni työskentelemässä Nuutajärvellä Lasikomppanian hytissä.



Jenni Sorsa on Hämeen AMK:sta vuonna 2007 valmistunut muotoilija, pääaineenaan lasi. AMK-opintojen jälkeen Jenni suuntasi Nuutajärvelle suorittamaan lasiartesaanitutkinnon ja tämän jälkeen Ruotsiin Orreforsissa sijaitsevaan lasikouluun ja hyppäsi siellä suoraan toiselle vuodelle aikaisemman kokemuksen vuoksi.


Jennin opiskelu-uraan lasin parissa kuuluu kaikkiaan seuraavat tutkinnot: lasialan artenomi, artesaani, lasinpuhaltaja, taidelasin puhaltaja, lasinpuhaltajakisälli, sekä viimeisimpänä lasinpuhaltajamestarin ammattitutkinto.





Vuoden 2014 alussa Jenni perusti Jenni Sorsa Glass -nimisen yrityksen, jonka toimintaan kuuluvat lasinpuhallus- ja asiantuntijapalvelut muille muotoilijoille sekä taiteilijoille. Jenni järjestää myös elämyspuhalluksia, joissa asiakas pääsee itse puhaltamaan esinettä Jennin kanssa. Lisäksi Sorsa puhaltaa omaa taidelasia ja piensarjatuotteita.








Jenni työhuoneellaan Nuutajärvellä.


Mikä on saanut Jennin alun perin kiinnostumaan lasista?

Jenni kertoo olleensa aina luova ja nuorena piirsi ja maalasi paljon, harrasti tanssia, soitti harmonikkaa ja lauloi kuorossa. Käsityöt kiinnostivat, mutta erityisesti kovien materiaalien, kuten puun ja metallin työstö kiinnostivat enemmän.



Aluksi Jenni lähti opiskelemaan fyysistä teatteria ja sirkusta, mutta taka-alalla kyti haave muotoilijan ammatista. Hänelle tuli vastaan Hamkin lasimuotoilun linja, jonne hän päätti hakea ja pääsi opiskelemaan. Koulutukseen kuului tutustumisjakso lasinpuhallukseen ja kipinä tätä kohtaan syttyi heti. Eräänlainen vaara kiehtoi kuuman lasin kanssa ja Jenni itse pitää lasinpuhallusta extreme-lajina, kuten hänen aikaisemmin opiskelemansa pariakrobatia.



Kouluaikana Jenni hakeutui oppilasvaihtoon lasinpuhalluspuolelle Ranskaan European Center for Research and Training in Glass Art- kouluun. Koulussa oli erittäin monimuotoista opetusta, esimerkiksi vierailevia opettajia oli paljon.


Jennistä tuntui, että oli löytänyt itselleen ilmaisukeinon, jossa yhdistyvät kaikki hänen luovat puolensa. ”Lasinpuhaltajana olet tavallaan myös esiintyvä taiteilija, tanssija sekä muusikko, toisaalta saat käyttää kuvataiteilijan väripalettia sekä muotoilijan silmää että käsityöläisen käsiä”- Jenni kommentoi.


Otteena Jennin kuvaus omasta työskentelystään:


”Lasinpuhallus merkitsee minulle itseni toteuttamista ja jatkuvaa haastetta. Lasi on materiaali, josta voi aina oppia uutta, eikä puhaltajana tule koskaan valmiiksi. Erityisen palkitsevalta tuntuu, kun on voittanut itsensä lasin edessä. Nautin lasihytin hektisestä ilmapiiristä ja sen kuumuudesta. Olen intohimoinen tanssija ja koen onnistumisen elämyksiä, kun kaikki sujuu työryhmässä ikään kuin valmiin koreografian mukaan. Jokainen työryhmässä tietää tehtävänsä, askeleet kohti valmista esitystä. Myös rytmi on olennainen osa lasinpuhallusta, koska lasi ei odota eikä anna periksi. Inspiraatiota ammennan lapsuuden leluista, sirkustaiteesta ja toisinaan Space Age- estetiikasta.”



PLOP FICTION STORIES 2012-2016 sarjan teos Plops on the Edge



Mitkä ovat olleet Jennille helpoimmat ja vaikeimmat asiat oppia lasin sekä muotoilun parissa?

Jenni kertoo olevansa luonteeltaan melko hektinen ja lasi on opettanut hänelle kärsivällisyyttä. Lannistumattomuus ja kärsivällisyys vaativat häneltä jokapäiväistä työtä. Lasi on vaikea materiaali työstää kuumana, mutta tietyn pisteen jälkeen hankaluus materiaalin käsittelyssä siirtyykin sen särkyvyyden puolelle lasin kylmetessä. Niin kuin kaikessa, hytissä ja kylmätyöstön puolella on hyviä ja huonoja päiviä.


”Teknisesti vaikeinta on tehdä kaksi muodoltaan ja kooltaan identtistä kappaletta ilman muottia, eli vapaasti puhaltaen. Minun täytyy myös opetella olemaan itselleni hieman armollisempi ja joskus hyväksyä virheet osana käsityötä.”







Pallot- sarjan kappaleissa korostuu samanlaisen

muodon tärkeys.


Minkälaisia ovat sitten asiat, joita Jenni toivoisi oppivansa ja kokeilevansa uransa aikana?

Italialaistyylisten pikarien valmistustekniikat ovat erittäin haastavia. Tullakseen hyväksi pikarien tekemisessä on harjoiteltava päivittäin. Jenni toivoo saavansa mahdollisuuden tehdä pikareita lisää omaksi ilokseen, sillä kaikki hänen opiskeluaikoina tekemänsä pikarit rikkoutuivat hyllyn romahdettua alas.

Sorsan mielestä pikarien tekijöitä arvostetaan lasinpuhalluksen ammattipiireissä, koska työ vaatii uskomattoman määrän tarkkuutta, paineensietokykyä sekä taitoa käsitellä ohueksi puhallettua lasia.



Esikuvia lasin parista löytyy monia:


Naisista lasinpuhaltajien joukosta nousevat esiin amerikkalaiset Nancy Callan ja Claire Kelly , sekä koulukaverit ruotsista: Ruotsalainen Hanna Hansdotter ja Norjalainen Julie Shirani Kausland. Miespuhaltajista Jenni nimeää hänelle Chihuly-tiimistä tutut Jason Cristianin ja Dan Fridayn sekä uutena tuttavuutena Cedric Mitchellin.


Ned Cantrell ja Karen Nyholm toimivat mentoreina Tanskassa, kun Jenni vietti heillä neljä kuukautta assistenttina vuonna 2009. Myös Chihuly-tiimin kanssa hän saanut työskennellä useampana eri vuotena sekä Chigago Hot Glassissa harjottelujaksollaan.

Cantrell on tulossa komppaniaan residenssiin ja Jenni kertoo odottavansa innolla työskentelyä hänen kanssaan monen vuoden jälkeen.

Myös kotimaassa, samassa hytissä työskentelee Jennille tärkeät opettajat ja mentorit, Alma Jantunen sekä Johannes Rantasalo. Jenni kertoo näiden kahden olleen tärkeässä osassa hänen urakehityksen aikana ja kääntyykin usein heidän puoleensa tukea tai neuvoja kaivatessaan. Jenni kokee, että monenlaisten eri ammattilaisten kanssa työskentelystä on ollut hänelle paljon hyötyä.



Mitkä ovat Jennin isoimmat haaveet lasin sekä muotoilun parissa?

”Suurin haaveeni on päästä jonain päivänä residenssiin Corning Museum of Glass:in.”

Hän mieltää paikan hyvin arvostetuksi, eikä syyttä. USA:n Corningiin kerääntyvät vuodesta toiseen mitä taitavimmat puhaltajat tekemään demoja ja paikan näyttelyt sekä museotilat ovat kuuluisat laajuudestaan ja sisältävät merkittäviä historiallisia esineitä.


Tällä hetkellä Gumbostrand Konst & Form -galleriassa Sipoon Söderkullassa on nähtävillä Jennin näyttely Leikki. Näyttely on avoinna 27.11.2022 asti.


Myös tulevaisuudessa Jennilla on näyttely, johon hän tällä hetkellä työstää teoksia.

Sorsan seuraava näyttely on nähtävissä Galleria Uusi Kipinässä Lahdessa 29.03.-06.04.2023.



Käy katsomassa Jennin nettisivut Jenni Sorsa Glass

sekä seuraa Jenniä hänen instagramissaan @jenni.sorsa



__________________________________________________________________________________


Taiteen edistämiskeskus tukee Lasikomppaniaa viestintää. Seuraa Lasikomppanian tulevia blogijulkaisuja, joissa pääsemme tutustumaan kaikkiin yksittäisiin taiteilijoihin, heidän kuulumisiin ja työskentelytapoihinsa. Tilaa uutiskirje sivun alalaidasta, niin saat tiedon sähköpostiin uusista blogikirjoituksista sekä muista Lasikomppanian uutisista!


Tule seuraamaan myös Lasikomppanian Instagramia sekä Facebookkia, joissa nähdään enemmän visuaalista sisältöä lasihytin jokapäiväisestä toiminnasta.


Instagram: @Lasikomppania

Facebook: Lasikomppania


310 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Tilaa Lasikomppanian uutiskirje!

Tilaaminen onnistui!

bottom of page