Nuutajärvi on Suomen merkittävin taidelasikeskus. Kylän lasiuuneja ylläpitää ainutlaatuinen lasitaiteilijoiden yhteisö, jonka ansiosta Suomen lasikulttuuri elää ja kehittyy. Nuutajärven Lasikylä viettää ensi vuonna 230-vuotisjuhlaa, joka tietää Lasikomppanialle vilkkaita aikoja.
Lasikomppania ylläpitää Nuutajärvellä lasin valmistuksessa tarvittavia työtiloja. Kahden lasiuunin läpi kulkee vuoden aikana 12 000 kiloa lasia. Kuva: Lasikomppania
230 vuotta kestänyttä lasinpuhalluksen perintöä jatkamassa
Lasikomppania, viralliselta nimeltään Nuutajärven lasitaitajat ry, on vuonna 2003 perustettu Nuutajärven Lasikylässä toimiva yhdistys, joka tukee lasialan kehitystä ja lasinvalmistustaitojen säilymistä Suomessa. Yhdistys koostuu 16 taitelijasta, muotoilijasta ja lasinpuhaltajasta, jotka työskentelevät Nuutajärven Lasikylässä. Lasikomppanian työskentelytilat luovat mahdollisuuden laadukkaan taidelasin valmistukseen.
Ensi vuonna 230-vuotisjuhlia viettävällä Nuutajärven Lasikylällä on pitkät perinteet lasinvalmistuksessa. Alunperin ikkunalasin valmistukseen keskittynyt lasikylä on vuosien saatossa kehittynyt muuttuvien tarpeiden mukana. Nykyään Nuutajärvi toimii laadukkaan taidelasin tuotannon keskuksena. 1950-luvulta lähtien Nuutajärvelle on ollut ominaista erilaisten taidetekniikoiden kehittäminen lasinvalmistuksessa, joka on edelleen tyypillistä Lasikomppaniassa työskenteleville taiteilijoille. Lasikomppanian hytti sijaitsee samoilla sijoilla kuin minne se yli 200 vuotta sitten perustettiin.
Yhdistyksen jäsenten lisäksi Lasikomppanian tiloissa työskentelee vierailevia taiteilijoita ja muotoilijoita. Samoissa tiloissa järjestetään myös työpajoja niin yksityisille kävijöille, yrityksille kuin ammattilaisillekin.
Ammattilaistaiteilijoille suunnattuja LASI residenssejä on järjestetty Lasikomppanian tiloissa jo yli 10 vuoden ajan. Nuutajärven Lasikylästä löytyy Lasikomppanian lisäksi eri taidealojen yrittäjiä, lasikoulu, hotelli, ravintola, taidenäyttelyitä, gallerioita sekä lasimuseo.
Lasikomppanian hytti - monipuolinen tila lasin työstöön ja alusta työpajoille
Lasikomppanian jäsenten lisäksi lasihyttiä vuokraavat vierailevat taiteilijat ja muotoilijat työryhmineen. Laajat työskentelytilat ja tekijöiden verkosto mahdollistavat monenlaisen tuotannon ja tapahtumien järjestämisen.
Lasikomppanian hytti toimii työskentelytilana, vierailevien tekijöiden työpajatilana sekä taiteilijaresidenssien keskuksena. Kuva: Lasikomppania
Hytin kalustoon kuuluu mm. 138 kilon lasiuuni ja 40 kilon värilasiuuni, neljä edestä täytettävää jäähdytysuunia, edestä aukeava keramiikkauuni ja kaksi pick-up uunia. Lasihytin kalustolla valmistuu niin koriste-, käyttö- kuin taidelasiakin. Tilassa voi työskennellä kaksi lasinpuhallustiimiä samanaikaisesti. Lisätietoa lasihytin varustelusta löydät täältä.
Tulevaisuudessa Lasikomppania pyrkii kehittymään lasialan kansainväliseksi keskukseksi, jossa ammattilaiset pystyvät modernein välinein ja ympäristöystävällisesti valmistamaan tuotantoaan. Modernit työtilat, mahdollisimman ekologiset työskentelytavat, lämmön talteenotto ja monenlaiset energiamuodot huomioiva suunnittelu luo yhteisölle vahvan perustan, jota tarvitaan tulevaisuuden turvaamiseksi lasialalle.
Lasitaiteilija Anu Penttinen järjesti huhtikuussa 2022 lasihytissä roll-up-työpajan yhdessä yhdysvaltalaisen lasitaiteilijan, Slate Groven, kanssa. Kuvassa työpajaan osallistuneet lasitaiteilijat työstävät moniväristä teosta. Kuva: Anu Penttinen
Taiteilijayhteisö toiminnan taustalla
Lasikomppaniassa työskentelee Pohjoismaiden suurin itsenäisten lasitaiteilijoiden verkosto. Vuonna 2003 perustettu yhdistys toimii taiteilijavetoisesti ja voittoa tuottamatta. Taiteilijayhdistyksen pääasiallinen tarkoitus on ylläpitää lasitaiteilijoiden ja -puhaltajien työtiloja eli lasihyttiä sekä lisätä Nuutajärvellä valmistetun lasin tunnettuutta globaalisti. Lasikylän ilmapiiri, vahva lasitaiteilijoiden yhteisö ja työskentely kulttuurisesti arvokkaassa Nuutajärven Lasikylässä ovat syitä, miksi työskentely Nuutajärvellä lisää tekemisen mielekkyyttä.
Lasikomppanian aktiiviseen jäsenistöön kuuluu tällä hetkellä 16 lasitaiteilijaa, -muotoilijaa ja lasinpuhaltajaa. Yhdistys ylläpitää Lasikomppanian toimintaa ja työtiloja Nuutajärvellä.
Kuva: Lasikomppania
Yhdistyksen jäsenistö on moninainen. Osa on tehnyt lasia pitkään, kun toiset ovat vasta uransa alussa. Jotkut jäsenistä asuvat Nuutajärvellä, mutta monet viihtyvät isoissa kaupungeissa. Osa jäsenistä puhaltaa itse lasia ja osa on suunnittelijoita ja taiteilijoita, jotka työskentelevät yhdessä lasinpuhaltajista koostuvan työryhmän kanssa.. Tulevissa blogipostauksissa syvennytään yksityiskohtaisesti eri lasitaiteilijoiden toimintaan ja työskentelytapoihin.
Nuutajärvellä Lasikomppaniassa työskentelevien taiteilijoiden teoksiin voi tutustua järjestettävissä näyttelyissä, gallerioissa, putiikeissa tai taiteilijoiden omilla kotisivuilla. Lasihytissä vierailijat pääsevät myös vapaasti seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä lähietäisyydeltä. Lisätietoa jäsenistä ja heidän teoksistaan löytyy täältä.
Ajankohtaista Lasikomppaniassa
Lasikomppania alkaa järjestäämään vuosittain kansainvälistä LASI residenssiä, johon voivat osallistua suomalaiset tai ulkomaiset lasitaiteilijat ja -muotoilijat. Tänä vuonna joulukuussa järjestettävän residenssin rahoittajana on pohjoismaisen taidelasin keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Kansainvälinen residenssi antaa mahdollisuuden työskennellä Suomen vanhimmassa lasikylässä ja verkostoitua paikallisten lasin ammattilaisten kanssa. Ensimmäinen residenssi järjestetään 8.-17.12.2022. Tuleva residenssitaiteilija on Ned Cantrell.
Kuva: Lasikomppania
Taiteen edistämiskeskus tukee Lasikomppaniaa viestintää, jonka ansiosta blogissa tullaan jatkossa julkaisemaan säännöllisesti kirjoituksia. Seuraavissa blogijulkaisuissa tutustumme Lasikomppanian yksittäisiin taiteilijoihin, heidän kuulumisiin ja työskentelytapoihin. Tilaa uutiskirje sivun alalaidasta, niin saat tiedon sähköpostiin uusista blogikirjoituksista sekä muista Lasikomppanian uutisista!
Lasikomppania aktivoituu myös Instagramin ja Facebookin puolella, joissa nähdään enemmän visuaalista sisältöä lasihytin jokapäiväisestä toiminnasta.
Instagram: @Lasikomppania
Facebook: Lasikomppania
Tuukka Palonen
Kirjoittaja on Nuutajärveltä kotoisin oleva freelance-kirjoittaja ja yksi Nuutajärvellä järjestettävän Mitäs Mitäs Mitäs -festivaalin tuottajista
Comments