top of page

Veistoksia lasin sisällä: Graal-tekniikka taiteilija Ketosen käsissäTaiteilijaesittelyssä Tommi KetonenTatuointitaiteilija, kelloseppä ja lasitaiteilija Ketonen on Helsingistä kotoisin oleva taiteilija, joka on keskittynyt ainutlaatuisten lasiveistosten luomiseen. Hänen tunnistettava tyylinsä perustuu Graal-tekniikalla tehdyille suurille veistoksille, joissa esiintyy usein naishahmoja. Ketonen suunnittelee ja toteuttaa itse kaikki lasiveistosten valmistusvaiheet.Teokset vasemmalta oikealle: Finiteness of Life, Last Breath ja Wishful ThoughtKetonen kertoo löytäneensä lasinpuhalluksen tyttärensä kautta, joka oli ilmaissut haluavansa kokeilla lasinpuhallusta. Ketonen varasi heille elämyspuhalluksen seuraavalle päivälle, kipinä lasia kohtaan aktivoitui kyseiseltä reissulta joka oli jäänyt kytemään aikoinaan Iittalan lasitehtaalla työnäytöstä seurattuaan. Lasi näyttäytyi hänelle haastavana ja jollain tavoin mystisenä verrattuna muihin materiaaleihin. Ketonen koki lasin kiehtovaksi materiaaliksi, johon voisi yhdistää visuaalista ja taiteellista ilmaisua. Silmän ja kädentaidon yhteistyö sekä taiteellisuus ovat aina olleet iso osa hänen elämäänsä, ja lasi oli uusi materiaali, jossa hän pääsi hyödyntämään näitä taitoja.


Ketonen aloitti lasin kanssa työskentelyn Nuutajärven lasikoulussa vuonna 2019, josta hän siirtyi Mafka&Alakoskelle Riihimäelle. Siellä hän perehtyi graal-tekniikkaan, johon hän tällä hetkellä keskittyy. Hän liittyi Lasikomppaniaan vuoden 2022 alussa.


Ketosen käyttämä Graal-tekniikka on lasinpuhaltamisen ja kylmätyöstämisen yhdistelmä, jossa luodaan lasihytissä ensin värikäs aihio johon kaiverretaan kerroksittain kuvio. Tämän jälkeen kaiverrettu aihio tuodaan takaisin lasihyttiin, jossa sen päälle kerätään kirkas kerros lasia, joka lisää veistokseen syvyyttä ja monimutkaisuutta. Tämä tarkka ja aikaa vievä prosessi vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä ja lopputulos on aina ainutlaatuinen ja kaunis. Kahta samanlaista teosta ei ole.Ensimmäinen yksityisnäyttely, Ihmisyyden hetkiä, Loviisa 2022.Teoksissaan Ketonen yhdistää tatuointitaiteen visuaalisia elementtejä ja kellosepän ammattitaitoa avaruudelliseen hahmotuskykyyn ja kultasepän taitoihin. Tämä tausta ilmenee tinkimättömyytenä ja tarkkuutena lasitaiteen tekemisessä. Tatuointiartistin tausta puolestaan tuo eräänlaista ennakkoluulottomuutta värin käyttöön ja sulan lasimassan käsittelyyn sekä kuva-aiheiden visuaalisuuteen. Teoksissa yhdistyvät pienten yksityiskohtien työstäminen ja suurien lasiveistosten ja lasimassan synnyttämä optiikka ainutlaatuisella tavalla. Teokset saattavat herättää mielleyhtymiä pop-taiteeseen ja taiteen eri aikakausiin.Ketosen lasiveistoksissa värien käyttö on runsasta, ja niiden kerrokset kietoutuvat toisiinsa ainutlaatuisella tavalla luoden taustan ja inspiraation kylmätyöstetyille kuvioille lasin sisällä. Yhden veistoksen tekeminen kestää vähintään viikon useista jäähdytyksistä, lämmön nostoista ja kylmätyöstöistä johtuen. Ketonen luo taideteoksen lopullisen muodon lasihytissä: kaiverretun ahion päälle kerätään haluttu määrän sulaa lasia ja tämän jälkeen lasi ohjataan haluttuun muotoon painovoiman ja pyörimisliikkeen avulla. Tämä luo kauniin orgaanisen muodon lasille, johon ei jää työkalun jälkiä.

Isojen lasimassojen käsittely on Ketoselle tuttua.Ketosta viehättää graaliteoksissaan tekniikan monivaiheisuus, valmiiden esineiden huomattava koko ja niiden valmistamiseen vaadittava fyysisyys. Toisaalta hän ihastuu myös hiuksenhienoon pikkutarkkuuteen kuvan luomisessa kaiverrus- ja hiekkapuhallusmenetelmin, sekä näiden kahden ääripään yhdistymiseen valmiissa veistoksissa. Ketonen pitää myös lasin optiikasta paksuissa esineissä ja orgaanisissa muodoissa, sillä se saa esineiden sisällä olevat kuvat heräämään henkiin valaistuksesta ja tarkastelukulmasta riippuen. Yleinen nautinto lasin tekemisessä kaikkine työvaiheineen on hänelle tärkeä osa kokonaisuutta.Graal- aihion työstäminen tapahtuu erilaisin kylmätyöstötekniikoin. Kuvassa Ketonen kaivertaa aihiota timanttiporalla.


Kun Ketonen löytää jotakin uutta ja kiinnostavaa, hän haluaa kokeilla sitä lähes välittömästi. Hän uskoo, että elämästä ja tekemisestä tulisi nauttia, ja hänelle itsensä haastaminen ja voittaminen sekä uuden oppiminen ovat merkittävä osa tätä prosessia.Lasitaiteen ohella Ketonen toimii myös tatuointiartistina ja lävistäjänä. Hän työllistää useampia henkilöitä studiollaan Tapiolassa Espoossa ja on kouluttanut lukuisia ihmisiä tatuointialalle.


Tatuointia tehdessä on otettava huomioon asiakkaan tarpeet ja lopputuloksen on oltava miellyttävä asiakkaan silmissä. Lasin kanssa taas Ketonen voi toteuttaa teoksensa omasta näkökulmastaan, ilman että hänen tarvitsee ottaa huomioon muiden mielipiteitä. Tämä antaa hänelle vapauden luoda jotain ainutlaatuista ja vaikuttavaa, mikä onkin yksi syy siihen, miksi hän jaksaa ajaa aamuviideltä Nuutajärvelle tekemään taidetta. Lasiveistoksen kanssa hän pääsee olemaan objektin ympärillä ja tarkastelemaan sitä kaikista kulmista, aivan kuten tatuoinnin tekijä tarkastelee hihan tai selän kokoista taideteosta. Tatuointeja tehdessään Ketonen kuuntelee asiakasta ja toteuttaa hänen toiveensa, mutta lasia veistäessään hän saa toteuttaa omaa taiteellista visiotaan.


Ketonen ei panosta massatuotantoon, vaan keskittyy uniikkien lasiveistostensa luomiseen. Hänen taiteensa on saanut myös kansainvälistä näkyvyyttä ja tällä hetkellä Itävaltalainen Parcus Gallery edustaa ja välittää taiteilijan teoksia. Hänen päämääränään on luoda entistä sykähdyttävämpiä teoksia, joissa välittyy hänen intohimonsa veistämiseen.Galleria Tommi Ketonen sijaitsee Nuutajärven lasikylässä galleriakäytävällä, ja hänen veistoksiaan on mahdollista nähdä myös eri näyttelyissä.Taiteilijan tulevaisuudessa häämöttää paljon näyttelyitä joita kannattaa ehdottomasti pistää kalenteriin ylös!


Yksityisnäyttely Lasin monet kasvot, ARS Longa Galleria Helsingissä 12.4.-30.4.2023 Avajaiset 11.4.2023 klo 17-19.


Yhteisnäyttely Italiassa Parcus Gallery Exhibition Roma, Italy Medina Art Gallery Roma

Osoitteessa A.Poliziano 32/34 23.5 - 01.06.2023. Avajaiset 26.05.2023 kello 18:00.


Yksityisnäyttely 25.7.-3.9.2023 Teijon Masuunin Obscurassa Teijossa.


KUUMA KYLÄ -juhlanäyttely 18.5. – 27.8.2023 Nuutajärvellä.


Muotoilukeskus Proton lasikesä 1.6.-12.8.2023 230-vuotisjuhlavuottaan viettävän Nuutajärven lasikylän näyttely Oulussa.
Seuraa taiteilijaa Instagramissaan @tommi.ketonen


Käy vierailemassa hänen nettisivuillaan www.tommiketonen.fi


__________________________________________________________________________________


Taiteen edistämiskeskus tukee Lasikomppaniaa viestintää. Seuraa Lasikomppanian tulevia blogijulkaisuja, joissa pääsemme tutustumaan kaikkiin yksittäisiin taiteilijoihin, heidän kuulumisiin ja työskentelytapoihinsa. Tilaa uutiskirje sivun alalaidasta, niin saat tiedon sähköpostiin uusista blogikirjoituksista sekä muista Lasikomppanian uutisista!Tule seuraamaan myös Lasikomppanian Instagramia sekä Facebookkia, joissa nähdään enemmän visuaalista sisältöä lasihytin jokapäiväisestä toiminnasta.
Instagram: @Lasikomppania


Facebook: Lasikomppania253 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


Tilaa Lasikomppanian uutiskirje!

Tilaaminen onnistui!

bottom of page